Tips & Tricks

Dartbord kopen

Soorten dartborden

 • Dartborden voor steeltip dartpijlen
 • Dartborden voor softtip dartpijlen

Dartbord voor steeltip darts

Een dartbord bestaat uit samengeperst sisal en is voorzien van metalen draden om de onderlinge vakjes van elkaar te scheiden.

 • Draden bevestigd met krammen– Op deze dartborden is de bedrading met kleine krammetjes vastgemaakt. Het nadeel van de krammetjes is dat je iets meer kans hebt op bouncers, doordat je de pijlen op de krammetjes kan gooien en omdat er een ronde bedrading gebruikt wordt. Deze borden zijn zeker geschikt om thuis te kunnen darten en zijn een stuk goedkoper.
 • Dartborden met geperste draden – Bij de betere types dartborden zijn de draden in de sisal geperst. Geen krammen, dus de kans op bouncers is kleiner. Daarnaast zijn deze draden dunner en hebben vaak een driehoekvorm. Deze bedrading in combinatie met eerste klas sisal levert borden op die gebruikt worden voor de serieuze thuisdarter, dartclubs of voor professioneel niveau.

Softtip dartborden (voorlopig niet in ons assortiment)

Dartbord met kleine gaatjes waar een softtip pijl precies in past. Zijn meestal wat lichter van gewicht. Een softtip bord heeft echter wel wat meer last van bouncers en de plastic puntjes willen nog wel eens van de pijlen afbreken. Deze punten kun je wel simpel vervangen door reservepunten.

Handige dartaccessoires

• Een dartmat geeft de juist afstand aan van het dartbord en voorkomt schade op de vloer en aan je pijlen bij bouncers. Je kan hier ook kiezen voor een dartmat met oche. Het voordeel van een oche is namelijk dat je er tegenaan kunt staan, waardoor je met je voet niet per ongeluk over de lijn zult komen.
• Een surroundring voorkomt schade aan de muur wanneer je eens naast het bord gooit.
• Punten noteren? Hang een scorebord op om je scores bij te houden.

Dartbord ophangen

Afstand dartbord

De afstand van het dartbord tot aan de oche is 2,37 meter. Dit is de afstand gemeten vanaf de voorkant van het dartbord tot aan de plek waar je de voet tegen de lijn/oche zet.

Hoogte dartbord

De hoogte van het dartbord meet je vanaf de grond tot aan het hart van het dartbord, het midden van de bullseye. Deze hoogte is 1,73 meter.

Ophangsystemen

Je kan kiezen voor een bristle board bracket, click fix bracket, rotate fixing bracket om je bord aan op te hangen. Om te kijken of je bord waterpas hangt, kan je onze referee tool gebruiken. Je kan deze allemaal terug vinden bij accessoires.

Darts online Darts online
Darts online Darts online
Darts online Darts online
Darts online Darts online

Dartpijlen kiezen

Opbouw dartpijl

De punt kan verschillende lengtes en kleuren hebben. Het is natuurlijk belangrijk om te kunnen darten met scherpe pijlen, zo blijven ze beter hangen in je dartbord. Je kan je punten weer scherp maken met een puntenslijper of slijpsteen. Om zelf punten te vervangen heb je een speciale punten zetmachine nodig.

Onze Swiss points dartpijlen hebben een verwisselbaar puntensysteem, zo kan je binnen enkele seconden van puntlengte, stijl en kleur wisselen met het Swiss Point gereedschap.

Barrel

Het belangrijkste onderdeel van de dartpijl. De barrel bepaalt de grip, het gewicht en de gewichtsverdeling van de pijl. De barrel kan uit verschillende materialen gemaakt zijn, bijvoorbeeld uit messing of tungsten (wolfraam). Barrels uit Tungsten hebben een hogere dichtheid en kunnen dunner worden gemaakt zonder dat de barrel zijn gewicht verliest.

Ben je beginnend darter overweeg dan een goedkoper setje messing darts of kies voor een laag percentage tungsten darts.

Hoe hoger het tungsten percentage van de dartpijl, hoe beter het materiaal.

 • Begin je net met darten? Dan is 80 tot 85% tungsten voldoende.
 • Kan je al consequent je 3 pijlen bij elkaar plaatsen? Ga voor een tungsten van 90%.
 • Wil je dartpijlen van de allerbeste kwaliteit en mag het wat kosten? Kies voor pijlen met een percentage van 95% tungsten.

Shaft

De shaft is er in vele soorten, maten en materialen en heeft ook veel invloed op de vlucht van de dartpijl.

Shafts kan je kopen in deze lengtes: Extra short, Short, Inbetween, Medium en Long.

Je hebt shafts in verschillende soorten materialen. Je kan kiezen voor aluminium, nylon of een andere kunststof.

Wanneer uw shaft afbreekt, kan je deze gemakkelijk verwijderen met de broken shaft remover.

Flights

Flights zorgen voor draagvlak en dat je dartpijl met de punt naar voren blijft zweven. Flights zijn er in allerlei vormen en maten. De standaard flight is het meest geliefd omdat die het grootste oppervlak heeft. De vorm van de flight heeft invloed op de manier waarop de pijl door de lucht gaat.  Ben je beginnend darter, probeer dan een set met een paar verschillende soorten flights uit. Naast de vorm, kan je ook nog rekening houden met de dikte van flight.  Dit wordt gemeten in micron. Hoe dikker de flight, hoe duurzamer hij is.

 • 75 micron – De lichtste en goedkoopste dart flights. Door het lichte gewicht zijn ze iets sneller, maar ze beschadigen snel.
 • 100 micron – Het meest gebruikelijke gewicht. Door de dikte gaan de flights lang mee, terwijl ze niet al te zwaar zijn. De beste optie.
 • 150 micron – De meest duurzame flights. Ze maken je dartpijl wel extra zwaar en vanwege dikte passen ze soms moeilijk in shafts.

Gewicht dartpijl

24 gram is het meest gekozen gewicht voor dartpijlen. Nog geen idee welk gewicht dartpijl jij nodig hebt? Kies dan voor een dartpijl van 24 gram. Als u een betere speler bent, ga dan eerder naar 22 gram. Door veel te gooien, kom je er snel achter welk gewicht het best bij past.

 • Wanneer je snel en hard gooit, kan je voor een lichter gewicht dartpijl kiezen.
 • Wanneer je zachter gooit, is een zwaarder gewicht dartpijl een betere keuze.
 
 
 
 
Darts online Darts online
Darts online Darts online
Darts online Darts online
Darts online Darts online